(English translation below)
De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun tweede ontwerpstudio. Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, links, plaatjes, en portfolio's.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.
Voor de PDF files van de gepubliceerde Landschaps Ontwikkelings Plannen verwijzen wij u naar deze link.

During the coming period, this blog is used as a publication platform made by students of the study Landscape Architecture (Wageningen University, The Netherlands).
This blog contains a summary of discussion, impressions and portfolios made during this second landscape design studio. If possible, an english translation is made as well.

zaterdag 23 mei 2009

Papercrete



De plek waar ik mijn ontwerp ga maken ligt naast de papierfabriek van Renkum. Omdat de papierfabriek vanuit historisch perspectief verbonden is aan Renkum, wil ik op deze plek een uitbreiding van Renkum situeren. Ik wil graag werken met papercrete, een mix van gerecycled papier en cement, of met karton bouwen, dit zijn relatief nieuwe bouwmaterialen, die erg duurzaam zijn. Deze materialen maken de verbinding tussen Renkum en de papierfabriek sterker. De woontoren wil ik graag tussen het haventje en de Nederrijn situeren, zodat dit gebouw een landmark vormt. De patiowoningen en de woonblokken wil ik inpassen in een groenrand. Hiervoor wil ik de ronde vormen van de waterzuivering gebruiken en eventueel nog een waterbekken in het landschap laten liggen als markant vorm.

Zetten aan de Linge



Zetten word de nieuwe woonlocatie van mijn plan. De Linge die hierlangs stroomt wordt hierin de drager van het landschap en het dorp. De Linge moet het open landschap met de verre uitzichten, het platteland en het dorp Zeggen met een dichtere en knussere beplantingsstructuur gaan verbinden. De Linge wordt in mijn plan verlegd, deze komt dichter bij het dorp te liggen.

De nieuwe woonwijk komt aan de bestaande bebouwing te liggen. De groenstructuur van het dorp wil ik doortrekken naar de nieuwe woonwijk. Welke deels publiekelijk en deels privaat is. In de toekomst zouden hier nog meer woningen in kunnen worden geplaatst. De Linge krijgt een natuurlijke oever met planten die zich aanpassen aan de natte omstandigheden van de bodem, het is belangrijk dat de openheid hier bewaard blijft. Dorp en de openbare ruimte bij de Linge krijgen een duidelijk contrast in kleur, vorm, geur, geluid en licht en schaduw en is daarmee erg gericht op de beleving van de mens.

Recreatie wordt een belangrijk onderdeel van het plan. Wandel en fietsroutes moeten vanuit het dorp de Linge bereiken waar de bewoners van Zetten hun vaartocht kunnen beginnen. Maar ook toeristen die hun bootje in Zetten aanleggen zullen op deze manier hun weg snel vinden naar de grote hoeveelheid aan winkels en horeca die Zetten kent. Het materiaal van de bestrating moet in tegenstelling tot de contrasten in met name de vegetatie moet juist gelijk zijn zodat er een duidelijke verbinding tussen het landschap en het dorp ontstaat.

Het groene hart van Renkum


Renkum kampt met een verstrooid en versnipperd dorpsbeeld waarin enkele beeldsterke randen en routes voorkomen. Het Groep Vijf-LOP beveelt voor Renkum identiteitsversterking aan.

Renkum kent een vergrijzende bevolking, en tussen nu en 2040 zelfs een negatief bevolkingssaldo. Om op die ontwikkeling in te spelen wordt er een nieuw groen hart gemaakt tussen de Hogenkampseweg en de Meester van Damweg en de holle Bram Streeflandweg.
De groene functie zal er worden versterkt door aan te haken op bestaande en nieuwe 'longen' in Renkum; het voormalige landbouwgebied waarin nu stedelijke functies zijn gehuisvest, krijgt twee extra 'vingers' in oostelijke en westelijke richting, om een betere verankering in het stedelijk weefsels te verkrijgen.
Voor de bouw van 205 woningen voor actieve en minder actieve 55-plussers, maar ook voor draagkrachtige tweeverdieners en jonge gezinnen, zullen een zwembad, een sporthal en in eerste instantie een kinderopvang wijken, evenals ongeveer 72 woningen van slechte kwaliteit. De functies worden herbouwd op een meer centrale plek in een modernere, duurzame setting.
De grote bouwvolumes landen in een landelijke setting waar nu de tennisbanen baden in een groene gordel. Het gebied zal worden opgewaardeerd tot een landschapspark met een sterke identiteit die aanhaakt op de bestaande waarden. Het vierkante bouwblok van zes bouwlagen en interne parkeergarage, versterkt de zuidelijke entree. De noordelijke meer open ruimte, wordt benadrukt door nieuwbouw luchtig te draperen rond de hellingen. Het hoogbouwblok zal de openheid een extra markering verlenen en het gebied sterk verankeren in Renkum. De noordelijke groene vinger (over de Hogenkampseweg) krijgt een rij nieuwbouwwoningen die verwijzen naar het park. De zuidelijke vinger takt aan op de lanenstructuur van Heelsum. Authentieke bebouwing zal zoveel mogelijk gespaard blijven, refererend naar het landbouwverleden van het gebied.

Thei Moors




In wit beeldzwakke en in geel beeldsterke markante bebouwing in het omliggende gebied. In groen het groene kader waarin het plan gegoten zal worden, oranje de autentieke gebouwen en in rood de nieuwbouw.


Photobucket

vrijdag 22 mei 2009

Maquette & referentiebeelden Jeroen

Dit ontwerp is gemaakt voor het zuiden van Heteren. Tussen de bebouwing van Heteren zijn enkele gevarieerde landbouwgebieden te vinden. Deze zullen worden getransformeerd in een woongebied waarin een overgang is te vinden van een bruisend dorpsplein naar een landelijk woonlandschap. Hierbij zullen de lijnen en eigenschappen van zowel het dorp als van de landbouw gebruikt worden als leidraad bij de inrichting van het gebied.

Het centrum van Heteren heeft de vorm van een lint. De gemeente wil dit centrum versterken en is op zoek naar mogelijkheden om op zekere punten langs de Flessestraat voorzieningen en winkels te concentreren. De woontoren en het woonblok liggen in één van deze gebieden, en zullen duidelijk de dorpskern markeren. De gebouwen zijn schuin geplaatst ten opzichte van de weg, om een ruimte vrij te maken voor een plein. Ook laten de gebouwen door deze positionering zien, dat de invloed van de landbouwpatronen hier nog niet aanwezig is. De bestaande bebouwing is zeer gevarieerd in architectuur en materialen. Dit zal terugkomen in de te plaatsen gebouwen: Binnen één gebouw zal gevarieerd worden met de materialen.

Naarmate men zuidelijker gaat in het woongebied zal de invloed van de agrarische landschapkenmerken steeds groter worden, en zodoende het aangrenzende landbouwgebied geleidelijk aankondigen. Groengebieden en recreatieterreinen zullen hier agrarische kenmerken hebben. De woningen die geplaatst worden, zullen samen met de bestaande bebouwing, groengebieden omsluiten, zoals kenmerkend is voor dit deel van Heteren.

In de collage zijn sfeerbeelden opgenomen, samen met de maquette die de indeling van het gebied weergeeft.
Basisprincipes voor de maquette zijn: het optimaal benutten van het Lingelandschap. Het 'Lingelandschap' betekend voor mij, naast de Linge, openheid en landbouw. In deze eerste studie heb ik geprobeerd beiden tot zijn recht te laten komen. Zowel de Linge, als de veehouderij op deze lokatie zijn ontwerpmiddelen geworden. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om de boerderij op deze locatie te laten. De boerderij met zijn koeien zijn dan ook geintegreerd in het ontwerp. De Linge zelf wordt hier en daar verbreed en krijgt een natuurlijk karakter. De weg, die oorspronkelijk langs dit sterk gekanaliseerde stukje Linge lag, is verlegd. Hierdoor is het mogelijk direct aan de Linge te wonen. Door deze verlegging wordt deze weg minder lang en recht, waardoor de weg minder uitnodigend is als 'race baan', wat nu het wel het geval is.

Ik heb gekozen voor deze locatie om de volgende redenen:

- Goed ontsloten
- Deze locatie geeft mogelijkheid tot zicht op de Wageningseberg
- De Linge vraagt hier om een verandering


- Het is een zeer ruim en open gebied, maar toch aan Zetten gelegen

Maquette en referentiebeelden Hessel



De bouwlocatie bevind zich op De Dreijen. Dit is een geschikte plek omdat hier al woningbouw gepland is en veel huidige gebouwen gesloopt gaan worden. In ons LOP hebben wij hier deels hoogbouw gepland, wat goed te combineren is met de te plaatsen gebouwen. een belangrijk element is het kleine arboretum. Op dit moment wordt het vanuit oostelijke richting aan het zicht onttrokken door een afzichtelijk gebouw. door het terrein van De Dreijen open te maken ontstaat een open zicht op het arboretum. De gebouwen vormen samen met de aflopende lijn van de berg een soort amfitheater waarin het arboretum als schouwspel fungeert. Een bomenlaan als galerij, zoals deze in het LOP terugkomt op de eng, geeft samen met enkele individuele bomen en boompartijen diepte, variatie in open/dichtheid en contrast. Het overwegend open middendeel zorgt voor licht, lucht, ruimte en mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. 

Een landschap vol karakter ~ Hannah

Hierboven zien jullie (een deel van) mijn maquette studie. Bovenaan elk plaatje is de dijk bij Heteren. Onderaan zie je een klein stukje van de Nederrijn, met in de rechteronderhoek een oude kleiput. Het is voor mij belangrijk dat een ieder die hier zal komen te wonen een eigen bijzonder uitzicht heeft. Dit kan zijn op de dijk, op Heteren, op de kleiput, op de Nederrijn of op de Wageningse berg. De ligging van de objecten ten opzichte van elkaar moet ook in evenwicht zijn, het moet echt een geheel gaan vormen.


Vervolgens zien jullie hierbovn mijn moodboard. Hierin wil ik vooral naar voren laten komen dat openheid en diversiteit een belangrijk aspect is in mijn plan. De woontoren mag er best uitspringen, het woonblok wordt meer geintegreerd met de omgeving. Voor de grondgebonden huizen is het belangrijk dat het geen vinex straat wordt. Diversiteit is hierbij van groot belang. Tevens moet het landschappelijke karakter terug te vinden zijn.
Omdat de situering pal naast de kleiput is, is het (ook volgens het landschapsontwikkelingsplan) een vrijwel logisch gevolg dat er een jachthaven komt. Deze zal alleen niet zijn voor de grote boten, meer voor de kleine zeilbootjes en kleine pleziervaart. Dit past namelijk in het karakter van het landschap.


Moodboard en maquette Ilse



De maquette toont het wooneiland ten noord-oosten van Randwijk, boven de Nijburg. De oorspronkelijke winterdijk wordt behouden; buiten het eiland iets afgegraven als extra dijk tussen zomer- en winterdijk, waardoor een extra ecologische zone wordt gecreeerd die slechts beperkte tijd overstroomt.Op het eiland blijft deze dijk de leidende structuur. Ten noorden van de dijk loopt het eiland op in hoogte, ten zuiden van de dijk (richting Randwijk) loopt het af. De woningen zullen beperkte privé buitenruimte hebben: op het eiland staat ecologisch waardevolle natuur i.c.m. water en gradienten daarin (dankzij de hoogteverschillen), centraal.

Sfeer impressie - Bosrand - Hanne De Witte




Het gebied dat ik gekozen heb voor de bebouwing ligt aan de Noordwestelijke kant van Renkum. Omdat ik er met het vorige deel achtergekomen ben dat ik in dit gebied aan de bebouwde kom wil bouwen en niet middenin. Om toch nog in het gebied te integreren, ligt het gebied wel aan het beekdal. Een grote, open weide met veel potentie.



















De laagbouw wordt geplaatst in de open, glooiende weide, zodat deze bebouwing het karakter 'landschappelijk wonen' krijgt. In de maquette zijn ze nogal random geplaatst, maar het is ook de bedoeling dat de gebouwen niet uniform en strak staan. Misschien staan ze hier zelfs nog te strak. Dit is alleen een indicatie en wordt natuurlijk nog verder uitgewerkt.
De woontoren zal op de helling, in de bebossing tussen het hoger gelegen weiland en het beekdal liggen. Deze toren krijgt een onopvallend karakter en zal goed passen in het bos. Wel wordt er een opening in het bos gemaakt richting de laagbouw, waardoor het een geheel is. Op de bovenste verdiepingen heb je een mooi uitzicht over het beekdal en Renkum.
Het woonblok staat het meest dichtbij Renkum en past ook weer goed tussen de bebossing. Misschien krijgt dit gebouw klimop of iets anders waardoor het goed ge"integreerd zal zijn met het omliggende groen.
















Rijnaak (Abel Coenen)




Gebouwd op de oude dijk ligt deze woonwijk als een eiland in het uiterwaardenlandschap. Het eiland heeft twee plateaus: een plateau waar woningen staan en dat altijd droog staat, en een lager plateau dat fungeert als park en dat bij hoog water onder kan lopen.

Woningen en bedrijvigheid maken gebruik van duurzame energie. Het gebruik van methoden hiervoor in deze wijk vraagt nog een grondige uitwerking. Ik zit te denken aan twee methoden:

- energiewinning uit de rivierstroming

- koude en warmte opslag door middel van het rivierwater.


De hogere ligging in het landschap geeft veel open ruimte rond de woningen. De binnenruimte is door middel van rijen woningen en door beplanting meer besloten. De vorm (hoogten) en de indeling van het eiland (voorkant-midden-achterkant) zijn gebaseerd op die van een vrachtschip, de Rijnaak.

Maquette+sfeerimpressie Ruud

De plaats waar het allemaal gaat gebeuren is het industrieterrein ten zuiden van het huidige centrum van Renkum. Deze plek is tijdens de groepsopdracht aangewezen als een locatie voor een nieuw centrum van Renkum.





Op de foto is het gebied te zien met aan de zuidkant de Nederrijn en in het noorden het huidige centrum. De blauwe elementen zijn de woonblokken. Vanuit het oude centrum komt er een weg richting de rivier(autoluw), die eerst breed is, daarna smal en uiteindelijk de gestalte aanneemt van een plein met zijstraten die als boulervard aangekleed worden. Het groene gebied links dient als achtertuin voor de appartementen(prive). Het plein is voor iedereen toegankelijk. Het grote blok rechts wordt ingericht voor winkels.


Maquette, bij Opheusden, Elisabeth Floris















Ik ga aanhelen aan de oostzijde van Opheusden. Opheusden is een erg Christelijk dorp, de hoofdweg heeft een vista op een moderne kerk. Het lijkt mij heel interessant om daar op een positieve manier iets mee te doen in de nieuwbouw. De Linge is de drager en wil ik een grote rol laten spelen. Vooral recreatie en wonen. De Linge wil ik in principe geen andere plek geven. Ik wil de oude kavelvorm behouden en daarlangs een slotenpatroon aanleggen die in actief contact staat met de Linge. De boomteelt zal deels weg moeten maar de identiteit ervan wil ik behouden door de structuur te laten staan. Sociale interactie tussen de huidige bewoning en de nieuwbouw wil ik bevorderen door een haven en groen te plaatsen tussen de twee in.
Maatschappelijk iets bijdragen. De Linge als ader. Een mooie woonplek. Goede ontsluiting. Behoud van identiteit gebied. Recreatieve functie.


















Bovenaanzicht met links de oude bebouwing en de Vogelvlucht
hoofdstraat met uitzicht op de kerk. Onderin het
spoor en de snelweg. De rechte lange blokken is
bestaande bebouwing.


Voor de ingreep


De nieuwe situatie


De nieuwe situatie in vogelvlucht
De uiteindelijke situatie na alle nieuw bouw



In mijn project maak ik een begin van een nieuwbouw wijk bij Opheusden. In ons regionale ontwerp stond de Linge centraal en dit moest dan ook weer een van de dragers worden van de Betuwe. De locatie is uitermate geschikt als nieuwe bouwlocatie omdat het rond het station ligt en zo goed als naast de snelweg. Van deze snelweg heb je niet veel last op visueel gebied maar ook hoor je hem nauwelijks. Door de nieuwe wijk komt de Linge te stromen die de blauwe ader van dit gebied wordt. Verder moet er nog een gigantische infrastructurele ingreep worden gedaan om het gehele plan te laten slagen. Een aquaduct, een treintunnel, een ophaalbrug en het station van Opheusden zullen allemaal bij elkaar komen in een centraal knooppunt. Door deze aanpassingen wordt de linge bevaarbaar en een mooie plek om te vertoeven. Mijn ontwerpopgave wordt dan ook voornamelijk om alvast de rand te creëren tussen de nieuwe wijk en de Linge. Dit ga ik doen door de gebouwen zo te plaatsen in de de groene zone om de Linge dat ze niet als barriere gaan werken maar juist de intergratie tussen de Linge en de nieuwe wijk gaan verbeteren. Hierbij wordt de groen structuur erg belangrijk.

Moodboard+Maquette Roel



Hier mijn moodboard en maquette. Het gebied beslaat het bestaande Dreijenterrein. Omdat de Dreijen gesloopt wordt en er al een nieuwe bebouwingsopgave voor staat heb ik mijn plan hiermee geintergreerd. Dit bouwplan bestaat uit 360 woningen, daarom is er een extra toren geplaatst en een extra woonblok. Het bouwplan vraag om een ecologisch karakter, hierop haak ik graag aan vandaar het groene moodboard. Ik heb gewerkt met hoogtelijnen, deze zijn sterk aan het gebied gebonden, daarnaast wordt het aberetum gerbruikt als park voor het gebied en wordt dit deels doorgetrokken in het plan. Dit weg naar de brug toe is zo geplaats dat de autorijder een echte belevenis ondergaat.
PS. op de plattegrond is het noorden de onderkant.

Moodboard Lisa Verbon




Ik heb gekozen het gebied van de Dreijen uit te werken. Hierdoor loopt een weg die aansluit op de Diedenweg en de brug die de verbinding is naar het gebied onder de Rijn. Ik wil in mijn gebied een entree vormen voor de mensen die via de brug Wageningen inkomen. Ook wil ik met mijn gebied een verbindende schakel vormen met het Arboretum, de Eng en de omliggende wijken. Dit doe ik door het gebied groen in te richten en (deels) open te stellen voor recreatie.

Ik heb drie modellen gemaakt: ‘Achtertuinen’, ‘Monumentaal’ en ‘Park’.

Deze modellen verschillen in de volgende variabelen:
Gebied zelf: Autonoom vs. Verbonden
Openbare ruimte: Privaat vs. Publiek
Sfeer: Statig vs. Picturesque
Verkeer: Gescheiden vs. Gemengd

Op de collage zijn de verschillende sferen te zien.
Een boerenwoonerf!?!
Hoe ziet een boeren erf er uit als je er niet meer boert, maar wel woont. Wordt het een omheind gebied met populieren waarbinnen het vrij spel is, of ga je boerderijstructuren behouden en de nieuwe functies er in zetten?
Doormiddel van een vormstudie kan je puzzelen wat waar kan staan. Wat is het effect van een toren bij een huizenrij en wat is het effect van de appartementen bij de toren.
In het open groene agrarische gebied zullen woonerven ontstaan. Men gaat wonen op zulke erven. Deze erven zijn binnen redelijk dicht bebouwd. Ze worden omringd door een haag van bomen. Van buiten zie je dus vooral de bomen en niet de bebouwing. Maar af en toe zullen de bomen wijken om zo de mogelijkheid te bieden een blik naar binnen als een blik naar buiten te werpen. Soms zal een gebouw net over de bomen heen kijken naar het landschap en soms kruipt het gebouw onder de bomen door. Zo maken de erven die los van elkaar liggen toch contact met elkaar. Elk erf zal er op deze manier verschillend uit zien, zowel binnen als buiten. De erven zijn via een doodlopende weg verbonden met de doorgaande wegen.

Maquette + Moodboard Maarten

Gelegen op een hoger deel van de uiterwaarden tussen de winterdijk en zomerdijk nabij Lexkesveer en Randwijk, zal het ontwerp van dit woonpark zeer opvallen in het landschap. De omliggende uiterwaarden zullen volgens het groepsplan waar dit plan op gebaseerd is, onderdeel vormen van de EHS. Er is dus sprake van een groot contrast. Er liggen historische, economische en demografische motieven achter de plaatsing van het woonpark op deze locatie.

De randen van het woonpark wil ik accentueren door het woonblok en de woontoren aan beide uiteinden van de locatie te plaatsen. Door middel van vista's op deze landmarks, uitzichten op de omliggende uiterwaarden vanaf de huizen, en de dijkstructuur heeft heeft het huizen- en stratenpatroon vorm gekregen. De straten liggen hierbij in een vrij klassiek en geclusterde lay-out, om zo het contrast met de openheid van de uiterwaarden (en dus de sterke randen) te accentueren. Ik wil het woonpark een duurzaam, modern en milievriendelijk karakter meegeven.


Kortom; het ontwerp draait om een opvallend, klein, opgehoogd "eiland" van bebouwing binnen het natuurlijke karakter van de EHS in de omliggende uiterwaarden.

Moodboard + Maquette Suzanne

Een krachtig rivierengebied met bebouwing op restanten van de oude dijk. De woningen liggen op een eiland temidden van een dynamisch overstroomgebied. Toepassing van duurzame en energieneutrale woningen, gebouwd (deels) op water of op palen. De woontoren fungeert als landmark als men over het water aankomt.




Moodboard Johan


Dit ontwerp is gesitueerd bij het "oude ziekenhuis" aan de rand van Wageningen. Dit gebied is redelijk gesloten door bos. In het midden van het bos staat de woontoren en het woonblok. De woontoren steekt boven de bomen uit als een blikvanger voor degene die vanuit Renkum komt. Aan de overzijde van de weg staan al 2 torens. Rond de toren en het woonblok is een open plek. Verder van de weg worden de bomen ingeruild voor een open beeld van heidevegetatie. Aan de rand van deze heide staan de rijwoningen met aan de achterzijde de beslotenheid van het bos en aan de voorzijde vrij zicht op de eng.

Sfeerbeeld en maquette Erik







Bij het sfeerbeeld is te zien dat het zal gaan om een groot plein dat aansluit op het al bestaande water en doorloopt tot de dijk. Het plein zal ruim opgezet worden en voor iedereen toegankelijk zijn. De woontoren en het woonblok staan op het plein. De toren moet vanuit de rivier het begin vand bebouwde kom vormen. Het blok zal in de hoek tegen het water staan. De patiowoningen liggen in een vaste formatie maar wel in de vrijere natuur. De natuur zorgt ervoor dat de fabrieken van Renkum niet te zien zijn. In ons regionaal ontwerp staat recreatie en authenticiteit voorop, daarom wordt het plein voor toeristen ook aantrekkelijk gemaakt en naar de steenfabriek die hier eigenlijk zou liggen zal verwezen worden.

Woonpark Zuid-Heteren



Het woonpark komt te liggen in Zuid-Heteren. Heteren heeft na een korte analyse naar mijn mening de grootste woonwens. Beknopt ligt hier mijn keuze voor forensendorp Heteren.
Middels door zowel in- en uitbreiding probeer ik de gradientenvisie te handhaven. In het stedelijk gedeelte wordt het landelijke karakter al aangekondigd. Zichtlijnen met nieuw te planten bomen versterken deze overgang.
Het woonpark wordt deels groen en deels stedelijk ingericht, er zal ruimte zijn voor sport, spel en groen.
Een veilige woonomgeving dichtbij stedelijke voorzieningen en landschappelijk schoon.
Thomas van den Berg





Deze plaat is een bewerking van een foto. Deze is genomen tijdens een middag kleuteren met blokken. De foto zij toch net iets te weinig dus vandaar de bewerking. Het plan, krachtig rivierengebied, gaat uit van een aantal eilanden in de uiterwaarden, waarop bebouwing is toegestaan. Het eiland waar mijn ontwerp deel van uitmaakt ligt ten noordwesten van Randwijk, aan de zuidkant van de rivier. Het eiland is gesitueerd langs de oude winterdijk, die ontstaan is door onze geplande dijkverlegging.



De bebouwing is besloten opgesteld tegenover de uiterwaarden, maar maakt gebruik van de verre zichtlijnen die je vindt in de openheid van de uiterwaarden. De toren zal fungeren als 3e landmark in dit nieuwe landschap. Samen met de haven en de papierfabriek zal er een driehoek ontstaan die orientatie geven over het gebied. De bebouwing op het eiland krijgt een groene uitstraling. De toren staat naast het eiland in de uiterwaarden en is te bereiken met een brug. Op het eiland zal een groene en rustige woonsituatie ontstaan.