(English translation below)
De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun tweede ontwerpstudio. Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, links, plaatjes, en portfolio's.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.
Voor de PDF files van de gepubliceerde Landschaps Ontwikkelings Plannen verwijzen wij u naar deze link.

During the coming period, this blog is used as a publication platform made by students of the study Landscape Architecture (Wageningen University, The Netherlands).
This blog contains a summary of discussion, impressions and portfolios made during this second landscape design studio. If possible, an english translation is made as well.

zaterdag 23 mei 2009

Het groene hart van Renkum


Renkum kampt met een verstrooid en versnipperd dorpsbeeld waarin enkele beeldsterke randen en routes voorkomen. Het Groep Vijf-LOP beveelt voor Renkum identiteitsversterking aan.

Renkum kent een vergrijzende bevolking, en tussen nu en 2040 zelfs een negatief bevolkingssaldo. Om op die ontwikkeling in te spelen wordt er een nieuw groen hart gemaakt tussen de Hogenkampseweg en de Meester van Damweg en de holle Bram Streeflandweg.
De groene functie zal er worden versterkt door aan te haken op bestaande en nieuwe 'longen' in Renkum; het voormalige landbouwgebied waarin nu stedelijke functies zijn gehuisvest, krijgt twee extra 'vingers' in oostelijke en westelijke richting, om een betere verankering in het stedelijk weefsels te verkrijgen.
Voor de bouw van 205 woningen voor actieve en minder actieve 55-plussers, maar ook voor draagkrachtige tweeverdieners en jonge gezinnen, zullen een zwembad, een sporthal en in eerste instantie een kinderopvang wijken, evenals ongeveer 72 woningen van slechte kwaliteit. De functies worden herbouwd op een meer centrale plek in een modernere, duurzame setting.
De grote bouwvolumes landen in een landelijke setting waar nu de tennisbanen baden in een groene gordel. Het gebied zal worden opgewaardeerd tot een landschapspark met een sterke identiteit die aanhaakt op de bestaande waarden. Het vierkante bouwblok van zes bouwlagen en interne parkeergarage, versterkt de zuidelijke entree. De noordelijke meer open ruimte, wordt benadrukt door nieuwbouw luchtig te draperen rond de hellingen. Het hoogbouwblok zal de openheid een extra markering verlenen en het gebied sterk verankeren in Renkum. De noordelijke groene vinger (over de Hogenkampseweg) krijgt een rij nieuwbouwwoningen die verwijzen naar het park. De zuidelijke vinger takt aan op de lanenstructuur van Heelsum. Authentieke bebouwing zal zoveel mogelijk gespaard blijven, refererend naar het landbouwverleden van het gebied.

Thei Moors




In wit beeldzwakke en in geel beeldsterke markante bebouwing in het omliggende gebied. In groen het groene kader waarin het plan gegoten zal worden, oranje de autentieke gebouwen en in rood de nieuwbouw.


Photobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten